Human Design: De complete gids voor de 9 energie centers
Human Design: De complete gids voor de 9 energie centers
02 juni 2023 

Human Design: De complete gids voor de 9 energie centers

Als je naar de bodygraph kijkt, zie je de 9 energiecenters.

De centers zijn de plekken waar je energie ontvangt of uitzendt.

Een ingekleurd center is gedefinieerd en een wit center is open of ongedefinieerd.

Je wilt hier echt mee aan de slag omdat dit jouw plekken van wijsheid en unieke krachten zijn. Maar ook vind je hier jouw schaduwkanten en plekken van grootste conditionering.

De gedefinieerde energie centers

In de gedefinieerde centers heb je te maken met consistente energie. Hier stroomt jouw energie in haar unieke flow. Het is een energie die heel natuurlijk voor je is en je zendt dit moeiteloos de wereld in.

Je kan hier vertrouwen op de energie en je hebt er ook altijd toegang tot. Het is namelijk een vast onderdeel van wie je bent.

Ook zijn dit plekken waar anderen iets van je kunnen leren. Je trekt met je gedefinieerde centers constant mensen aan en beïnvloedt hen met deze energie, het is namelijk een energie die mensen bij jou voelen.

Vaak trek je hier mensen aan die die center open hebben en op zoek zijn naar de eigenschappen van dit center. Omdat we als mens altijd op zoek zijn naar een gevoel van heelheid.

Wanneer je in alignement bent in je gedefinieerde centers en je jezelf de toestemming geeft om volledig jezelf te zijn, zijn dit plekken waarin je komt opdagen als jezelf. Dit is waar je anderen kunt inspireren door jezelf toe te staan echt volledig jezelf te zijn.

In de schaduwkant zijn dit juist plekken waar je jezelf tegenhoudt en waar je niet volledig jezelf durft te zijn. Je houdt je in omdat je het gevoel hebt dat je te veel bent.

De ongedefinieerde centers

De ongedefinieerde centra zijn plekken van potentiële wijsheid. Je neemt hier namelijk de energie van anderen op, hier kun je vervolgens veel over leren en wijzer worden.

Het zijn centra waar je beïnvloed wordt door je omgeving en waar het potentieel van conditionering zit. Hier heb je niet altijd toegang tot de energie van dit center, maar pik je de energie van anderen op die dit center wel gedefinieerd hebben.

Dit zijn de plekken waar je het meest geconditioneerd wordt door anderen. Hier wordt de energie van de mensen om je heen opgenomen, om deze vervolgens te versterken. Je hebt hier te maken met inconsistente energie, je kunt er niet altijd op vertrouwen. Dit komt omdat het afhankelijk is van met wie je bent.

Toch ben je in de open centra heel snel geneigd te denken dat de energie die je voelt, van jou is. Maar dit is niet het geval! Wanneer een center open is, voel je hier altijd de energie van anderen. Het betekent dus niet dat je de energie van je open centra nooit tot je beschikking hebt. Wanneer je in de buurt bent van iemand met het center gedefinieerd, kun je gebruik maken van deze energie.

Ook de transitie van de planeten kan ervoor zorgen dat je tijdelijk een center gedefinieerd hebt. De energie is alleen niet altijd aanwezig!

Ook zijn dit centra die je heel mooi kunt inzetten om anderen te helpen. Hier kun je namelijk intunen op de energie van de ander.

Om te ontdekken wie je werkelijk bent, is het belangrijk dat je inzicht krijgt in hoe je geconditioneerd wordt door je omgeving en welke invloed dit op je heeft.

Het hoofd center

Het hoofd center creëert mentale druk, wat je kan herkennen als onrust, je zorgen maken of constant piekeren.

Het hoofd center is het center voor inspiratie, ideeën en het stellen van vragen. Hier komen alle ideeën en inspiratie binnen, vervolgens wordt dit in het ajna center verwerkt tot iets bruikbaars (meningen, concepten, etc.). Dit center stimuleert de verbeelding en de unieke manier van denken.

Het gedefinieerde hoofd center

Met dit center gedefinieerd ben jij voor ander een bron van inspiratie, omdat jij constant ideeën en inspiratie de wereld instuurt. Waarschijnlijk ben jij je hier niet eens bewust van. Jij kan iemand dus helpen met het vinden van het perfecte idee.

De ideeën en inspiratie die je hebt, zijn ook echt van jou. Waardoor jij je heel krachtig kan voelen als het aankomt op je ideeën.

Het ongedefinieerd hoofd center 

Met dit center ongedefinieerd neem je alle gedachten, ideeën en inspiratie om je heen op en versterkt dit. Je raakt geïnspireerd door de mensen om je heen. Misschien ben je je er niet bewust van, maar veel ideeën, inspiratie en dingen die in je hoofd gebeuren, zijn van iemand anders.

Het ajna center

Er zijn 3 bewustzijn centers Ajna is het mentaal bewustzijn.

Dit is het center voor meningen, perspectieven, conclusies en overtuigingen. Maar ook voor concreet nadenken, analyseren, concepten, opslaan en verwerken van informatie.

Het gedefinieerde ajna center

Met dit center gedefinieerd heb je een vaste manier van denken en verwerken van informatie. Jij ziet de wereld vanuit jouw perspectief. Dit is jouw kracht, omdat je kan vertrouwen op je consistente manier van denken. Hierdoor kan jij anderen inspireren met jouw unieke inzichten, meningen of perspectief. Je geeft anderen echt iets om over na te denken.

Het ongedefinieerd ajna center 

Met dit center ongedefinieerd ben je hier om open minded te zijn en je niet vast te houden aan je meningen. Het is niet nodig om ergens een hele sterke mening of standpunt over te hebben. Maar je mag juist vanuit verschillende perspectieven naar dingen kijken.

Het keel center

Dit is het center voor communicatie en manifestatie. Alle energie die door het lichaam stroomt, wilt naar het keel center zodat het hier gecommuniceerd of gemanifesteerd kan worden.

Het gedefinieerde keel center

Met een gedefinieerd keel center heb je een unieke manier van praten. Hoe jij je uitdrukt in je communicatie, gedrag en acties is typerend. Je kan je zelf uitdrukken, zonder je daar schuldig over te voelen of constant te twijfelen aan jezelf. Ook geef je jezelf de toestemming om jezelf te kunnen zijn. Mensen luisteren wanneer jij spreekt, vooral wanneer jij spreekt vanuit een plek van zekerheid.

Het ongedefinieerd keel center 

Met dit center ongedefinieerd heb je geen consistente manier van communiceren. Dit wordt beïnvloed door de mensen met wie je bent. Je hebt de mogelijkheid om je op verschillende manieren uit te drukken en kan verschillende stemmen eigen maken. Stilte is jouw kracht.

Het g-center

Het G-center, hier vind je de magnetic monopole die je op het juiste pad begeleid.

Dit is het center van identiteit, richting en liefde. Het brengt je in alignement met wie je bent, waar je bent en waar je naar toe gaat. Liefde, richting en identiteit kan je samenvoegen tot the self, ons zelf.

Het gedefinieerde g-center

Je hebt een gevoel van richting in je leven. Je voelt als het ware dat je ergens naar toe gaat. Wanneer je goed bent afgestemd op dit center, dan voel je naar welke richting je toegetrokken wordt. Het is voor jou belangrijk om hier ook voor te durven kiezen. Om je over te geven aan deze aantrekkingskracht. Je mag erop vertrouwen dat jouw higher self weet wat het beste is voor je.

Het ongedefinieerd g-center 

Met dit center ongedefinieerd heb je niet een consistent gevoel van identiteit, richting en liefde.  Het kan zijn dat je je soms een beetje verdwaald voelt in de wereld. Niet zo goed wetend wie je bent en waar je precies heen wilt. Er is niks mis met je. Jij bent hier juist om wijs te worden over richting en identiteit en je bent de perfecte guide voor anderen. De juiste omgeving voor jou is essentieel!

Het ego center

Wortel-, solar plexus- sacraal en ego center zijn motor centers. Deze centers geven ons de energie die nodig is om dingen gedaan te krijgen.

Dit is het center van verlangen, wilskracht, motivatie en eigenwaarde. Het verlangen uit het center is vooral gericht op de materialistische wereld, zoals geld, macht, succes en impact.

Het gedefinieerde ego center

Met dit center gedefinieerd heb jij altijd toegang tot een bron van wilskracht en motivatie. Wanneer jij iets doet waar je écht van houdt, kan je bergen met werk verzetten. Jij kan jezelf door het leven heen pushen met wilskracht en zo jezelf en anderen naar the next level tillen.

Het ongedefinieerd ego center 

Met dit center ongedefinieerd ben je hier om wijs te worden over wat waardevol is. Je kan onderscheiden wie integriteit heeft, wie authentiek is en wie echt zelfvertrouwen heeft. Je hoeft niet waarde te bewijzen. Dat is niet waar je voor gemaakt bent. Je bent waardevol omdat je bestaat. Daar hoef je niks meer voor te doen.

Het solar plexus center

Wortel-, solar plexus- sacraal en ego center zijn motor centers. Deze centers geven ons de energie die nodig is om dingen gedaan te krijgen.

Solar plexus is emotioneel- en spiritueel bewustzijn.

Dit center is de bron van onze emoties. Hier ervaar je het hele spectrum aan emoties en humeur. Door dit center verbinden we met mensen en met sociaal bewustzijn.

Het gedefinieerde solar plexus center

Met dit center gedefinieerd staan gevoelens en emoties centraal in jouw leven. Emoties en gevoelens gaan altijd in een golfbeweging van dieptepunten naar hoogtepunten.

Het is belangrijk dat je je niet identificeer met je emoties, maar dat je de golf gaat observeren. Laat de emoties en gevoelens hun leven leiden zonder ervan af proberen te komen.

Het ongedefinieerd solar plexus center 

Met dit center ongedefinieerd zijn je emoties inconsistent. Jij neemt de emoties van anderen op en versterkt deze. Dit maakt dat je heel wijs kan worden over emoties. Wanneer je het aura van andere mensen weer uitgaat, gaan de emoties weer weg, tenzij je je er aan vasthoudt.

Doordat je geconditioneerd wordt door de emoties van anderen, is het belangrijk om geen emotionele beslissing te maken.

Het sacraal center

Wortel-, solar plexus- sacraal en ego center zijn motor centers. Deze centers geven ons de energie die nodig is om dingen gedaan te krijgen.

Dit is het center van life force energie, seksualiteit, creativiteit, pleasure. Het is de bron van alle energie die geassocieerd wordt met seks en seksualiteit, inclusief voortplanten, opvoeden van kinderen en zorgen voor je tribe. Dit center geeft ons de mogelijkheid voor duurzaam werk en duurzame energie.

Het gedefinieerde sacraal center

Met een gedefinieerd sacraal center zijn jouw passies je belangrijkste kompas als het gaat om het vinden van je purpose. Wanneer jij doet waar je echt enthousiast van wordt, what lights you up, weet je dat je op het goede pad zit. Doen waar je echt enthousiast van wordt mag je prioriteit zijn.

Het ongedefinieerd sacraal center 

Met dit center ongedefinieerd ben je gevoelig voor de energielevels van de mensen in je omgeving. Je neemt hun energie op en versterkt deze ook. Het is daardoor heel makkelijk om rond te rennen op de geleende energie van anderen. Maar je bent niet gemaakt om consistent om te gaan met die energie. Jij bent gemaakt om te werken én rusten. Belangrijk om te leren wanneer genoeg, genoeg is.

Het milt center

Milt center is het lichamelijk- en overlevingsbewustzijn

Dit is het center voor gezondheid, welzijn, intuïtie, fysiek bewustzijn en tijd. Het is het center van het immuunsysteem met als taak je veilig en gezond te houden. Ook zitten hier je overlevingsangsten in opgeslagen. Het center werkt in het moment en is gericht op wat er nu gebeurt. Het maakt gebruik van je zintuigen om je te waarschuwen.

Het gedefinieerde milt center

Met dit center gedefinieerd heb jij consistent toegang tot je intuïtie. Je kan jouw lichaamsbewustzijn gebruiken om op te merken wat er in de omgeving gebeurt. Gemaakt om spontaan te reageren als dat nodig is in het huidige moment. Omdat je jouw zintuigen gebruikt om alert te zijn, kan je relaxen in het nu. Jij kan erop vertrouwen dat je bewustzijn je waarschuwt.

Het ongedefinieerd milt center 

Met dit center ongedefinieerd neem je de angsten en intuïtie van de mensen om je heen op. Ook kan je aanvoelen wie wel en niet gezond is. Belangrijk om rekening te houden met het feit dat mensen met een open milt center vaak vast kunnen houden aan dingen die helemaal niet gezond voor hen zijn.

Het wortel center

Wortel-, solar plexus- sacraal en ego center zijn motor centers. Deze centers geven ons de energie die nodig is om dingen gedaan te krijgen.

Dit is het center voor fysieke druk, drive en ambitie. Het werkt als de adrenaline sprak die je tot actie aanzet. Dit center bepaalt hoe je omgaat met stress en het verwerkt.

Het gedefinieerde wortel center

Met dit center gedefinieerd heb je consistent toegang tot adrenaline en een initiërende energie die het leven drijft. Deze druk komt van binnenuit, niet van buitenaf. Je vindt het leuk om productief te zijn en bent altijd klaar voor de volgende taak.

Het ongedefinieerd wortel center 

Je bent van nature kalm en rustig.

Bij jou is namelijk de adrenaline energie die uit dit center komt, niet actief. Je bent gevoelig voor de externe druk en stress in je omgeving. Deze stress en druk neem je op en versterk je. Je kan de druk van anderen voelen om productief en succesvol te zijn. Het kan daarom ook zijn, dat je niet altijd de drive of het verlangen hebt om dingen te doen als je alleen bent.

Hoe nu verder?

Als je het mij vraagt zijn we constant op zoek naar wat er mist en wat niet goed genoeg is aan ons. In plaats van dat we volledig belichamen wat er al wél is.

Door inzicht te krijgen in je centers, zie je welke energie er altijd is en kan je jezelf de toestemming geven om dat volledig te belichamen.

Vaak houden we onszelf in de gedefinieerde centers namelijk tegen in het volledig uitdrukken van onszelf, uit angst dat we te veel zijn of dat anderen daar wat van vinden.

Daarnaast kan je aan de slag gaan met je open centers en die deconditioneren. Omdat dit plekken zijn van wijsheid, je kan hier ongelofelijk veel leren over het thema van dat center en anderen hier ook heel mooi in begeleiden.

Weten wat de centers voor jou betekenen en hoe je dit kan gaan inzetten om een leven te creëren op jouw voorwaarden?

In de persoonlijke Human Design handleiding wordt jouw hele design van A-Z uitgewerkt, zodat je ontdekt wie je bent, wat jou uniek maakt en hoe je een leven kan creëren op jouw voorwaarden. Hier vind je meer informatie over deze handleiding.


Over de schrijver
Reactie plaatsen

Ontvang gratis De Complete Human Design Guide

De Complete Human Design Guide Ebook