Human Design profielen
Human Design profielen

Binnen Human Design zijn er 12 profielen. Naast strategie en autoriteit, is dit een van de belangrijkste onderdelen in Human Design. Dit is iets wat je echt uniek maakt. Waar energietype soms nog vrij algemeen kan voelen, geeft je profiel alweer een extra laag aan je design. 

Energietype laat zien hoe jouw unieke energie werkt, het is de rol die je speelt. Je profiel gaat over je persoonlijkheid en de rol die je hebt in het leven, Als je energietype je rol is, dan is je profiel de persoonlijkheid en het karakter dat je geeft aan de rol. 

Er zijn 12 profielen en deze worden gebaseerd op de lijn van je bewuste en onbewuste zon poorten. Hier lees je eerst de persoonlijke lijn (zwart) en daarna de design lijn (rood). En met ‘lijn’ wordt het cijfer achter de punt bedoeld. 

Het eerste nummer in je profiel is dus je bewuste persoonlijkheid, iets waar jij je waarschijnlijk bewust van bent. 

Het tweede nummer beschrijft je onbewuste persoonlijkheid, iets wat vooral anderen in jou herkennen.

De 6 lijnen van de Hexagram 

Een belangrijk element van de profiel is de Hexagram. Binnen Human Design zijn er 64 Hexagrammen (de 64 poorten). Iedere Hexagram heeft 6 lijnen, deze geven extra diepgang aan de poort. Dit zie je ook terug in de Bodygraph, achter iedere poort zie je een nummer staan, nummer 1 t/m 6. 

Een Hexagram bestaat uit twee delen, een Lower Trigram (lijn 1, 2 en 3) en een Upper Trigram (lijn 4, 5 en 6). Iedere lijn heeft een bepaalde rol, een archetype wat het vervult. 

De Lower Trigram lijnen hebben een proces dat vooral gericht is op zichzelf en willen niet te veel te maken hebben met anderen. Hier heb je te maken met introspectie en een intern proces. 

De Upper Trigram lijnen hebben een trans persoonlijk proces en zijn vooral gericht op de ander. Je hebt hier te maken met een extern proces. 

 Zoals je net las, heeft iedere lijn een bepaalde rol. De rol van de verschillende lijnen zijn:

Lijn 1: De onderzoeker 

Lijn 2: De hermit 

Lijn 3: De martelaar

Lijn 4: De opportunist 

Lijn 5: De ketter

Lijn 6: Het rolmodel

Lijn 1: De onderzoeker 

Met een lijn 1 heb je behoefte aan een stevige fundering. Je gaat de diepte in en neemt geen genoegen met oppervlakte informatie. Kennis geeft zekerheid, vertrouwen en een gevoel van veiligheid. Je wilt dingen echt tot op de bodem uitzoeken en compleet begrijpen. Voor jou is het belangrijk om goed voorbereid te zijn en alle kennis te hebben die nodig is, wanneer je dat hebt kan je echt floreren.

Geef jezelf dan ook de toestemming om je te verdiepen in de dingen waar je interesse voor hebt. Ook al als je nog niet helemaal weet wat je er uiteindelijk mee gaat doen. 

Verder is het hebben van een sterk fundament belangrijk,omdat dit ervoor zorgt dat je uiteindelijk een expert wordt in jouw vakgebied. Uiteindelijk mag je al jouw kennis en wijsheid gaan delen met anderen. Plan dus ook voldoende tijd in om te kunnen onderzoeken en studeren. 

De valkuil hier is dat je blijft hangen in het consumeren van informatie, omdat je het gevoel hebt dat je niet genoeg weet. Ook kan je vast komen te zitten in onzekerheid, omdat je denkt niet genoeg te weten. Deze onzekerheid mag je zien als een teken dat er blijkbaar nog meer te leren is. 

Lijn 2: De kluizenaar

Met een lijn 2 heb je een talent, iets waar je van nature heel erg goed in bent. Maar dit is iets wat je zelf niet per se door hebt, omdat het voor jou iets is wat zo vanzelf gaat. Maar juist daar zit jouw kracht. Jouw talent is iets wat makkelijk is voor jou. Dit betekent niet dat het minder waardevol is. Jij mag juist datgene doen wat makkelijk is voor jou. 

Deze lijn wordt niet voor niets Kluizenaar genoemd, je vindt het heerlijk om jezelf terug te trekken en je ding te doen. Dit is ook wat je nodig hebt, voldoende tijd alleen in je eigen flow. 

Wel is het belangrijk om een balans te vinden tussen tijd alleen en tijd met anderen. Je hebt namelijk de ander nodig om jouw unieke talenten te herkennen en te kunnen delen met de wereld. 

Dit is ook waar je op wacht met een lijn 2, je wacht op the call van iemand anders om je talenten en skills te delen met de rest van de wereld. Tot die tijd zit je lekker in je eentje je ding te doen. Jij herkent zelf misschien niet je unieke talenten, maar anderen zien dit wel in jou. 

Lijn 3: De martelaar

Met een lijn 3 leer je door vallen en opstaan. Door het maar gewoon te doen en te experimenteren. Het hele proces van trial & error zorgt ervoor dat je ontdekt wat wel en niet werkt, zodat je dit vervolgens ook kan doorgeven. 

Je hoort thuis in de materiële wereld, om daar te experimenteren en zo te ontdekken wat wel en niet werkt. Jij bent onze belangrijkste brandstof voor verandering, omdat jij als eerste ziet welke potentiële veranderingen tot transformatie kunnen leiden. 

Door het vele vallen kan je pessimistisch worden. Maar aan de andere kant kan dit ervoor zorgen dat je echt een doorzetter bent, veerkrachtig en weerbaar. 

Je neemt niet zomaar iets aan en je moet het echt zelf ervaren om het ook te geloven.  

Fouten maken of falen bestaat niet. Jij leert het beste door dingen gewoon te doen. Wanneer iets misgaat, is de belangrijkste vraag die jij jezelf kan stellen: Wat heb ik geleerd? Dit is hoe jij jouw wijsheid ontwikkelt en ons verder helpt door te laten zien wat niet meer werkt en wat wel werkt. Houdt jezelf dus ook niet tegen  in het proberen van dingen en wacht ook niet tot dingen perfect zijn. Jij leert door het maken van fouten. Geef jezelf dus de toestemming om constant nieuwe dingen te proberen. Deel de reis die je aflegt, de fouten die je maakt, de momenten van falen, je ervaringen, etc. Door je hele proces te delen, help je anderen en trek je ook de juiste mensen aan. 

Als laatste heb je met deze lijn te maken met een bonds-made-and-broken thema in relaties, maar ook in vriendschappen. Dit betekent dat je een band aangaat met anderen. Maar wanneer je voelt dat de relatie niet meer oké is, trek je je terug. Betekent niet dat je niet meer terugkomt, maar je hebt wel de ruimte nodig om te ontdekken wat er niet klopt. 

Lijn 4: De opportunist 

Met een lijn 4 ben je goed in het creëren van community en vriendschappen en je hebt een grote invloed op jouw community.  

Het hebben van een juist netwerk is ook ongelofelijk belangrijk voor jou. Al jouw kansen komen namelijk via je netwerk - werk, relaties en meer.

Voor jou geldt: de kwaliteit van je leven hangt af van de kwaliteit van je netwerk. 

Het is belangrijk dat je investeert in de juiste connecties en vriendschappen. Dit betekent niet dat je per se een hele grote community moet hebben, kwaliteit over kwantiteit! Het gaat hier om authentieke relaties, vanuit een zuivere intentie, niet omdat je verwacht er iets uit te kunnen halen. Focus je energie dus op het creëren en onderhouden van de juiste relaties, niet per se op vreemden. 

Dat je community nodig hebt, betekent niet dat tijd alleen niet belangrijk is. Dit is juist belangrijk zodat je kan opladen. 

Daarnaast kan het zijn dat je behoefte hebt aan een veilige basis. Wanneer jij bijvoorbeeld een nieuwe baan wilt, stop je pas bij je oude baan als je de nieuwe baan hebt. Ook het verhuizen naar een nieuwe stad, zonder daar mensen te kennen, voelt voor jou niet per se veilig. 

Lijn 5: De ketter

Jij bent een natuurlijke leider, een echte probleemoplosser en je komt met simpele en praktische oplossingen voor problemen. Daarnaast zijn dit vaak ook wel de rebellen die het net even anders willen doen dan anderen. Die tegen de mainstream in gaan, zich afzetten tegen de status quo en dingen anders zien. Jouw unieke manier van dingen zien zorgt dat er een nieuw perspectief de wereld in komt. 

Van nature ben je een probleemoplosser, maar houdt er rekening mee dat je niet vervalt in de reddersrol en iedereen wilt redden en helpen. Je hoeft niet alle problemen op te lossen, alleen de problemen waar jij energie van krijgt en enthousiast van wordt. 

Je hebt hier te maken met een projectieveld en je mag rekening houden met wat er op je geprojecteerd wordt. Anderen projecteren namelijk van alles op jou, dat jij de redder bent, de oplossing hebt voor hun problemen en hen kan leiden. Belangrijk dat je jezelf niet verliest in al deze projecties. Op het moment dat je namelijk niet kan voldoen aan bepaalde projecties, heeft dit een negatieve invloed op je reputatie. Het projectieveld dient als een spiegel voor de ander. Anderen zien in jou wat zij in zichzelf nog mogen aankijken en/of helen. Hier is alleen niet iedereen klaar voor. 

Lijn 6: Het rolmodel 

Met een lijn 6 wordt je uiteindelijk een rolmodel, een voorbeeld van belichaamde wijsheid, maar dit gebeurt in 3 fases. 

De eerste 30 jaar van je leven, werk je als een lijn 3. Je leert hier dus door een vallen en opstaan proces wat wel en niet werkt. Dit is dus ook niet het moment waarop je jouw hele leven op orde hoeft te hebben, sta jezelf toe om zoveel mogelijk ervaringen aan te gaan. 

Na de eerste 30 jaar trek jij je terug om bij te komen, te reflecteren op de afgelopen 30 jaar en de lessen te integreren. Door de afstand en het reflecteren, ontstaat uiteindelijk jouw wijsheid. 

Wanneer dit proces klaar is, klim je na je 50ste naar beneden om het rolmodel te worden waar je hiervoor bent. Je hoeft niks te doen om te laten zien dat je een rolmodel bent, mensen voelen dit aan wanneer je belichaamd wat je hebt geleerd. Het betekent niet dat je pas je wijsheid kan delen als je 50 bent, maar naarmate je ouder wordt groeit ook je wijsheid. Jouw impact komt door je authenticiteit en belichaming van je wijsheid. 

Je hebt een vogelperspectief en een observerende mogelijkheid die de toekomst in kijkt, jij begrijpt dingen die anderen nog niet begrijpen. Door jouw vogelperspectief zit je niet vast in de drama van het leven, waardoor je objectief perspectief kan delen. Belangrijk dat je voldoende tijd alleen hebt om te kunnen observeren en reflecteren. 

Persoonlijke Human Design handleiding

In de persoonlijke Human Design handleiding vind je een uitgebreide beschrijving van jouw profiel. Daarnaast gaan je ook alles ontdekken over je energietype, not-self, signature, strategie, autoriteit, gedefinieerde centers, ongedefinieerde centers, al jouw kanalen, al jouw poorten, de variabelen en definitie. 

Het is een ware reis naar binnen, naar de persoon die je werkelijk bent. Je ontdekt wie je bent, wat jou uniek maakt en hoe je dit kan inzetten om een leven te creëren op jouw voorwaarden. 

Hier vind je alle informatie over de persoonlijke handleidingen!


Over de schrijver
Reactie plaatsen

Ontvang gratis De Complete Human Design Guide

De Complete Human Design Guide Ebook