De complete Human Design gids
De complete Human Design gids

Human Design is de persoonlijke handleiding waar we allemaal wel eens behoefte aan hebben. Het is jouw unieke blauwdruk waarin je ontdekt wie je bent, wat jou uniek maakt en hoe je een leven kan creëren op jouw voorwaarden.

Door Human design leer je jezelf op een dieper niveau kennen. Het geeft je inzicht in je unieke talenten, kwaliteiten en valkuilen.

Daarnaast ontdek je welke invloed je omgeving op jou heeft en met welke conditioneringen je te maken hebt. Maar ook welke impact je hebt op jouw omgeving.

Verder laat het je zien hoe je emoties ervaart, hoe je het best leert en wat jouw manier van communiceren is.

Human Design laat je zien hoe je het beste door het leven kan navigeren, vanuit flow in plaats van weerstand. En hoe je altijd vanuit rust en vertrouwen de juiste keuze kan maken.

Uiteindelijk krijg je door Human Design meer zelfbewustzijn, zelfliefde en zelfacceptatie. Waardoor je meer innerlijke rust, acceptatie, vertrouwen en vrijheid gaat ervaren in je dagelijks leven.


Het ontstaan van Human Design

Human Design is een holistisch systeem gebaseerd op verschillende principes: Westerse astrologie, Chakra systeem, Joodse Kaballah, Chinese I’Ching, genetica, biochemica, astronomie en kwantummechanica.

Op basis van je geboortetijd, -datum en -plaats wordt je unieke Human Design chart berekent.

Human Design werd in 1987 ontdekt door Ra Uru Hu. Het was een nogal mysterieuze ontdekking. Ra Uru Hu had namelijk een bijzondere ervaring, die gevolgd werd door een ontmoeting met ‘de stem’. Een intelligentie die veel groter was dan alles wat hij ooit in zijn leven had meegemaakt (ik vraag me nog steeds af welke paddenstoelen hij gegeten heeft, maar goed). 

De ontmoeting met de stem duurde 8 dagen en 8 nachten. In deze periode kreeg Ra Uru Hu de informatie over wat nu bekend staat als Human Design. De daaropvolgende 25 jaar van zijn leven bestede hij aan het ontwikkelen en teachen van Human Design over de hele wereld.

Human Design chart

In Human Design maken we gebruik van de Bodygraph of Chart. De Bodygraph laat je zien hoe jouw unieke energie stroomt. Voordat je dus verder gaat, mag je die eerst even gaan opvragen. Dit kan je  makkelijk (en gratis) doen. Maar eerst even iets belangrijks!

Het is  belangrijk dat je jouw exacte geboorte tijd weet. Zorg ervoor dat je 100% zeker bent van je geboortetijd, het kan een groot verschil maken.

Als je dit allemaal weet, kan je via deze link jouw Human Design chart berekenen! Wanneer je het via mijn website doet, krijg je ook direct 2 weken lang inspirerende mails over JOUW unieke design. Geen algemene dingen, maar echt wat voor JOU belangrijk is.

Wanneer je alles hebt ingevuld, zie je jouw Bodygraph. Beetje overweldigend, I know. Lees vooral rustig verder!

De 9 centers in Human Design

Het eerste wat je misschien opvalt zijn de 9 witte en ingekleurde vormen. Deze vormen zijn gebaseerd op het Chakrasysteem.

Als je bekend bent met Chakra’s vraag je je nu misschien af waarom er 9 zijn in plaats van 7. Dat komt omdat we tijdens de evolutie in 1781 van een 7 gecentreerd mens naar een 9 gecentreerd mens zijn gegaan. Deze 9 vormen zijn de Human Design centers.

De Human Design centers zijn plekken waar je energie ontvangt of uitzend. Ieder center heeft een ander thema en kan dus ingekleurd (gedefinieerd) of wit (ongedefinieerd) zijn.

Gedefinieerde centers 

Alles wat een kleur heeft, is gedefinieerd. Dit betekent dat de energie van dit center hier altijd aanwezig is.

Door gedefinieerd centers stroomt jouw energie in haar unieke flow. Je kan vertrouwen op deze energie en hebt er ook altijd toegang tot.

In deze centers ben je jezelf, ze zijn een vast onderdeel van wie je bent. Het zijn de centers waar je iets aan andere kan leren.

Side note: de kleur van het center heeft geen betekenis. 

Ongedefinieerde centers

De ongedefinieerde (witte) centers zijn plekken waar je beïnvloed wordt door je omgeving. Hier heb je niet altijd toegang tot de energie van dit center, maar pik je de energie van anderen op die dit center wel gedefinieerd hebben.

Dit zijn de plekken waar je het meest geconditioneerd wordt door anderen. Hier wordt de energie van mensen om je heen opgenomen, om deze vervolgens te versterken. Je hebt hier te maken met inconsistente energie, je kan er niet altijd op vertrouwen. Dit komt omdat het afhankelijk is van met wie je bent.

Toch ben je in de open centers heel snel geneigd om te denken dat de energie die je voelt, van jou is. Maar dit is niet het geval! Wanneer een center open is, voel je hier altijd de energie van anderen.

Het betekent dus niet dat je de energie van je open centers nóóit tot je beschikking hebt. Wanneer je in de buurt bent van iemand met het center gedefinieerd, kan je gebruik maken van deze energie.

Ook de transitie van de planeten kan ervoor zorgen dat je tijdelijk een center gedefinieerd hebt. De energie is alleen niet áltijd aanwezig!

Even een hele korte overview van de belangrijkste thema’s van de 9 Human Design centers!

Wat is human design


Hoofd center

Dit dit is het center voor inspiratie, hier krijg je inspiratie en ideeën binnen. Maar het is ook het center waar de druk vandaan komt om alles te willen weten. Door de inspiratie worden we onder druk gezet om antwoorden te vinden, om dingen te begrijpen en om na te denken.

Anja center

Het center van concreet nadenken, analyseren en opslaan van informatie. In dit center verwerk je de informatie die je uit het hoofdcenter binnen krijgt.

Keel center

Dit is het center voor commuincatie en manifestatie. Alle energie in het lichaam gaat hier naar toe om zich uit te drukken.

G-center

Dit center is het center van identiteit, richting en liefde. Het brengt ons in alignement met wie we zijn, waar we zijn en waar we naar toe gaan. Het is een soort magneet wat mensen, kansen, plaatsen en gebeurtenissen die voor ons van waarde zijn, vanzelf op ons pad laat komen. Dit gebeurt wanneer je leeft volgens je human design.

Ego/hart center

Het center van wilskracht, motivatie en zelfvertrouwen. Hoewel we vaak het ego kennen als iets slechts, is het in dit geval niet iets slecht. Het geeft je juist de wilskracht, motivatie en zelfvertrouwen wat je nodig hebt om doelen te bereiken.

Solar plexus center

In dit center komen alle emoties voor die wij als mens ervaren.

Sacraal center

De bron van life force energy en creativiteit. Het sacraal heeft een enorme kracht, waaronder de functie om leven te generen. Dit center levert de kracht en energie die nodig is om te groeien en te ontwikkelen.

Wortel center

Dit center staat voor gedrevenheid. Het oefent druk op ons uit om ons te ontwikkelen en aan te passen aan de uitdagingen die de wereld biedt. De druk die je hier voelt, is de stress die we ervaren. Stress wordt vaak gezien als iets slechts, maar dit hoeft niet per se zo te zijn.

Milt center

Dit center gaat over overleven. Het werkt alleen in het 'nu', gebaseerd op instinct. Het is constant de omgeving aan het scannen en reageert op basis van instinct, intuïtie en zintuigen. Het geeft meteen een waarschuwing wanneer iets niet goed is. Verder is het de plek waar onze diepgewortelde angsten gevonden en getriggerd kunnen worden. Daarnaast is dit center ook verbonden met je immuunsysteem.

De 64 poorten 

In de centers zie je nummers staan, die worden binnen Human Design gates of poorten genoemd. De poorten zijn gebaseerd op de Chinese I’Ching, welke bestaat uit 64 Hexagrammen. Deze poorten geven inzicht in je unieke kwaliteiten en valkuilen.

Wanneer je de poorten wilt begrijpen zijn er een aantal dingen waar je naar wilt kijken.

Het center waar de poort instaat: Ieder center heeft een hoofdthema, iedere poort is een bepaald sub-thema van dat center. Zo gaat het solar plexus over emoties en iedere poort in het Solar Plexus Center is hier een sub-thema van.

Bewust of onbewust: naast de Bodygraph zie je links en rechts een rij met rode- en zwarte nummers en symbolen. De symbolen zijn de planeten en de cijfers staan voor de poorten.

Alles aan de zwarte kant is bewust, dus dit zijn eigenschappen die je waarschijnlijk herkent in jezelf.

Alles aan de rode kant is onbewust, dus dit zijn eigenschappen die je waarschijnlijk niet herkent in jezelf, maar die anderen wel herkennen.

De planeten: In de rode en zwarte rij zie je symbolen, dit zijn de planeten. De planeten laten zien in welk gebied van je leven dit een thema is. Aan de rechter kant is waar de planeten stonden op het moment dat je geboren werd en aan de linker kant is waar de planeten stonden 88 dagen voor dat je geboren werd.

De lijnen: achter de poorten zie je een punt (.) en een nummer (1, 2, 3, 4, 5 of 6).  Dit geeft nog meer diepgang aan de poort en laat zien welke rol de poort heeft.

Ik snap dat dit misschien wat te diep is en dat je het niet 1, 2, 3 begrijpt! Geen zorgen, je hoeft niet alles direct te begrijpen.

De 36 kanalen 

Binnen Human Design zijn er ook nog 36 kanalen. Een kanaal is een verbinding tussen twee centers doordat beide poorten gedefinieerd zijn. De kanalen zijn gebaseerd op de Kabbalistische Tree of Life. Het geeft je meer inzicht in jouw unieke superkrachten en talenten.

Deze laten zien welke specifieke talenten je hebt.

Waar je begint met Human Design

Zoals je ziet kan je heel veel uit Human Design halen. Dit is nog maar het topje van de ijsberg.

Maar, voordat je je overweldigd voelt met alle informatie, laten we nu eens kijken waar je dan precies begint.

Een van de belangrijkste dingen in Human Design is energietype en autoriteit. Dit is waar je eigenlijk altijd mag beginnen, omdat dit de basis vormt van je Human Design experiment.

Energietype

Je energietype is de basis van Human Design, maar het is ook meteen het belangrijkste.

Het laat zien hoe jouw aura werkt en hoe je jouw energie uitwisselt. Ieder energietype heeft een unieke rol en manier van door het leven navigeren.

De centers die gedefinieerd zijn bepalen wel energietype je bent. Er zijn namelijk 4 verschillende types

  • Generators (37%) en Manifesting Generators (33%)
  • Projectors (20%)
  • Manifestors (9%)
  • Reflectors (1%)

Het verschil tussen de types zit hem in het aura. In deze korte video legt Ra Uru Hu uit wat een aura is en hoe het werkt!

Alles is energie en alles is een energetische uitwisselling. Ieder energietype heeft een specifieke manier waarop ze hun energie moeten inzetten. Hierdoor ga je meer flow en minder weerstand ervaren in het leven. De dingen die je doet, lijken bijna moeiteloos te gaan.

Wanneer je het op een manier inzet die niet in alignement is, dan ervaar je veel meer weerstand. Alles wat je doet kost je meer energie en het voelt allemaal moeilijk aan. Je stopt ergens heel veel energie in, maar je krijgt er niks voor terug.

Wanneer je jouw energie op de juiste manier inzet en vanuit alignement je leven gaat inrichten, dan verwijder je alle weerstand en beginnen dingen moeiteloos aan te voelen. Kansen en mogelijkheden komen weer op je pad, je krijgt energie van wat je doet en ervaart ook eindelijk weer de voldoening en vrijheid waarvoor je jouw bedrijf begonnen was.

We gaan nu eerst even naar de andere begrippen kijken, vervolgens gaan we dieper in op de energietypes!

Strategie

Ieder energietype heeft een andere strategie.

Strategie laat zien hoe je het beste door het leven kan navigeren. Door het volgen van je strategie, leef je in alignement met je type. Wanneer je jouw strategie volgt, trek je de dingen aan die je nodig hebt om verder te komen. Ieder type heeft een andere strategie.

Not-self

Dit is het gevoel wat je ervaart, wanneer je niet volgens je design leeft en wanneer je te veel luistert naar de conditionering van de wereld om je heen. Dingen doen zoals ze zouden moeten. Het is een teken dat je niet volgens je design leeft, een signaal van je lichaam wat aangeeft dat het tijd is voor verandering.

Signature

Het gevoel wat je ervaart als je in alignement leeft en op het juiste pad zit. Je merkt dat je in flow bent en dat je de resultaten behaalt die je wilt behalen.


Oké, tijd om te gaan kijken naar de verschillende types!

Zoals ik zei zijn er 4 types, toch heb ik er voor gekozen om de generator en manifesting generator even apart te benoemen hier. Dit komt omdat er een aantal belangrijke verschillen zijn. In de basis is het wel het zelfde type, energietype gaat namelijk over aura en beide hebben hetzelfde aura.

Generators

Een generator heeft áltijd een ingekleurd sacraal center. Verder is er geen motor center (hart/ego, sacraal, solar plexus en wortel) verbonden met het keel center.


Wat is human design

Als je een Generator bent, ben je hier om te dansen met het leven. Om dingen te doen waar je enthousiast van wordt en energie van krijgt. Volg je verlangens en dromen en do what lights you up.

(Manifesting) generators zijn de enige energietypes met het sacraal center. Dit is het center voor life and work force energy. Door dit center heb je toegang tot een consistente bron van energie en die energie wordt gecreëerd wanneer je danst met het leven en dingen doet waar je enthousiast van wordt. Als dit niet zo is, kunnen ook Generators moe en futloos zijn of zelfs een burn-out krijgen

Generators zijn de hustlers en doeners van de samenleving. Het maakt niet uit wat voor werk je doet, zo lang dit maar werk is wat je écht leuk vindt, waar je blij van wordt en energie van krijgt. Wanneer je namelijk iets doet wat je écht leuk vindt, creëer je energie. En deze energie zorgt ervoor dat je een positief effect hebt op de mensen in je omgeving.

Strategie

Als Generator ben je niet gemaakt om te initiëren, maar om te wachten en reageren op alle dingen die op je pad komen. Generators hebben namelijk een magnetisch aura wat leven naar zich toe trekt. Hierdoor komt er van alles op het pad waarop gereageerd kan worden.

Generators voelen vaak de druk om dingen te doen, te initiëren, actie te ondernemen en achter dingen aan te gaan. Maar de kracht ligt juist in het wachten op dingen die op je pad komen, om daar vervolgens op te reageren.

Het onderbuikgevoel is hierin essentieel, daar zit namelijk het sacraal center en dit gaat aanstaan als je ergens energie van krijgt. Gebeurt dit niet, dan is dit een teken dat de energie er niet is om eraan te gaan beginnen.

Not-self

Wanneer je niet leeft volgens je design, dingen gaat initiëren en niet luistert naar je sacraal, krijg je te maken met de not-self: frustratie.

Dit kan het letterlijke gevoel van frustratie zijn, maar ook een down, zwaar of verveeld gevoel horen hierbij. Ook de frustratie van energie valt hieronder, wat betekent dat energie niet meer lekker kan stromen.

Op het moment dat je je ongeïnspireerd en geërgerd voelt. Het leven ‘blah’ is, dingen niet meer flowen maar juist heel veel moeite en energie kosten, is dit een teken dat je niet in alignement leeft.

Signature

Wanneer jij voldoening/tevredenheid ervaart, weet je dat je op het goede pad zit. Dat kan ook aanvoelen als enthousiasme, zin in het leven en blijdschap.

Meer weten over de Generator binnen Human Design? Lees dan de uitgebreide blog hier 


Manifesting generator

Voor een manifesting generator geldt qua type, strategie, signature en not-self, het zelfde als voor een generator. Lees dus vooral het stukje over de generator even! Toch zijn er wel een aantal verschillen!

Het eerste verschil zit hem in de gedefinieerde centers. Een manifesting generator heeft ook áltijd het sacraal center gedefinieerd. Maar in tegenstelling tot de generator, is er bij de manifesting generator wél een directe verbinding tussen een motor center (hart/ego, sacraal, emotie, wortel) en het keel center.

Als manifesting generator ben je een echte multi-passionate en heb je waarschijnlijk veel verschillende interesses. Het is oké om achter al deze interesses aan te gaan, ook al wordt er door de maatschappij vaak geroepen dat je één ding moet kiezen.

Verder ben je vaak niet lineair. Je gaat niet van A naar B naar C, maar van A naar C naar B. Ook dit is heel normaal voor manifesting generators. Je bent niet gemaakt om een lineair pad te lopen. Je bent hier om andere te laten zien dat het oké is om het anders te doen, om all over the place te zijn en meerdere interesses te hebben.

Strategie

Omdat je een combinatie bent tussen een generator en manifestor, kan het voelen alsof er twee snelheden in je zitten. Aan de ene kant heb je de manifestor urges die heel snel zijn, tegelijkertijd heb je het generator deel wat eerst moet wachten op de hell yes vanuit je onderbuik. Toch heb je een generator strategie, wat betekent dat je áltijd moet luisteren naar je onderbuik gevoel. Maar het is belangrijk om ook, net als manifestors, je omgeving te informeren over wat je gaat doen.

Not-self

Wanneer je niet leeft volgens je design, dingen gaat initiëren en niet luistert naar je sacraal, krijg je te maken met de not-self: frustratie.

Dit kan het letterlijke gevoel van frustratie zijn, maar ook een down, zwaar of verveeld gevoel horen hierbij. Ook de frustratie van energie valt hieronder, wat betekent dat energie niet meer lekker kan stromen.

Op het moment dat je je ongeïnspireerd en geërgerd voelt. Het leven ‘blah’ is, dingen niet meer flowen maar juist heel veel moeite en energie kosten, is dit een teken dat je niet in alignement leeft.

Daarnaast kan je ook woede ervaren wanneer je jouw omgeving vergeet te informeren. Mensen kunnen je dan dwars liggen en tegenhouden.

Signature

Wanneer jij voldoening/tevredenheid ervaart, weet je dat je op het goede pad zit. Dat kan ook aanvoelen als enthousiasme, zin in het leven en blijdschap.

Meer weten over de manifesting generator binnen Human Design? Lees dan de uitgebreide blog hier!


Manifestors

Een manifestors heeft een open sacraal center én een verbinding van een motor center (solar plexus, wortel of ego) naar de keel.

Jij bet een echte queen. Heel krachtig en van nature vol met power. Je bent onafhankelijk, kan dingen initiëren en bent echt hier om een movement te vormen. Je bent gemaakt om een impact te hebben op andere en op de wereld. Om nieuwe dingen te beginnen en verandering te brengen. Manifestors zijn het enige type wat gemaakt is om te initiëren. Ook ben je niet gemaakt om te werken aan de dromen van een ander, maar juist om te werken aan je eigen droom.

Manifestors zijn non-energy beings, wat betekent dat je niet consistent toegang hebben tot energie. Toch krijgt een manifestor de energie die nodig is om te initiëren en creëren. Dit gebeurt door urges, de behoeften/oerkracht in jezelf. Bij deze urges komt een energie vrij waardoor je je ding kan doen. Dit zijn korte burst of energy maar zijn voldoende voor manifestors om iets nieuws te maken. Maar deze energie kan je niet lang vasthouden. Vaak heb je na zo’n energy burst rust nodig om weer op te laden.

Strategie

De strategie van een manifestor is informeren. Het aura van een manifestor heeft een grote impact op andere maar tegelijkertijd communiceert het aura niet zo goed. Hierdoor hangt er een mysterie om de manifestor heen. Mensen weten vaak niet zo goed wat ze kunnen verwachten. Je bent nogal onvoorspelbaar. Op een onbewust niveau creëert dit een soort angst bij mensen in je omgeving. Deze angst zorgt ervoor dat mensen je gaan proberen te controleren.

Het laatste wat je als manifestor wilt, is het gevoel dat je omgeving je constant aan het controleren is. Dat ze dwars gaan liggen bij alles wat je doet en ze je proberen af te remmen. Daarom is informeren dus zo belangrijk begrijpen.

Not-self

Voor manifestors is de not-self emotie woede. Op het moment dat je mensen niet informeert over wat je gaat doen, krijg je te maken met veel weerstand vanuit je omgeving. Je wordt belemmerd, geblokkeerd of gecontroleerd in wat je wilt doen. Dit zorgt uiteindelijk voor woede of boosheid.

Onder woede valt bijvoorbeeld ook: irritatie, de hele wereld is tegen me, mensen proberen me te vertellen wat ik moet doen en dat is irritant, mensen laten me niet mezelf zijn, andere kunnen me niet vertellen wat ik moet doen. De woede kan ook komen omdat je je machteloos voelt

Signature

De signature feeling is vrede, een gevoel van rust. Het gevoel dat je kan doen wat je wilt, zonder dat iemand je probeert te belemmeren. Niemand die je vertelt wat je wel of niet zou moeten doen.

Meer weten over de Manifestor binnen Human Design? Lees dan de uitgebreide blog hier!


Projectors

Een projector heeft een open sacraal en geen directe verbinding van de solar plexus, wortel of ego naar de keel. Alle andere centers kunnen gedefinieerd zijn.


Wat is Human Design

De manifestors en (manifesting) generators zijn energietypes, ze zijn hier om energie te creëren. Maar een projector is een niet-energie type. Daarom ben je niet hier om keihard te werken, te pushen en te grinden. Hoewel de samenleving je dit misschien wel doet geloven. Ga niet proberen de energie-types bij te houden, want dit zorgt ervoor dat je opgebrand raakt en in een burn-out terecht kan komen.

Je bent hier niet om energie te creëren, maar juist om dingen te veranderen, verbeteren en efficiënter te maken. De gave van een projector is dat je dingen ziet op een manier die andere niet kunnen. Een projector is als een vogel op een tak, je ziet het grotere geheel. Je ziet waar dingen wel of niet goed lopen en welke andere manieren er zijn om iets gedaan te krijgen. Daarom ben je hier om andere te gidsen, leiden en sturen.

Strategie

Het is belangrijk om te beseffen dat niet iedereen zit te wachten op jouw inzichten en wijsheden. Sterker nog, wanneer je dingen deelt zonder dat iemand hiernaar vraagt, luisteren mensen niet, doen ze er niks mee en vinden ze je alleen maar irritant.

De strategie van een projector is dan ook: wachten op (h)erkenning en een uitnodiging. Dit betekent niet dat je achterover gaat leunen en wachten tot er iemand op je deur klopt of een gouden envelop door de brievenbus valt. Ga jouw unieke kwaliteiten ontwikkelen, zodat je dit ook naar buiten toe gaat uitstralen. Hierdoor gaan mensen je (h)erkennen om je kwaliteiten en ga je ook de uitnodiging krijgen.

Not-self

Voor projectors is de not-self emotie bitterheid. Het is het gevoel niet gezien of gehoord te worden of het gevoel dat je overwerkt bent. Je voelt je genegeerd door de buitenwereld wat ervoor zorgt dat je een innerlijke wrok of een gespannen gevoel ervaart.

Signature

De signature feeling van een projector is succes. Het gevoel van erkenning en waardering voor wie je bent. Dit kan door kleine dingen, zoals een compliment van iemand. Of door grote dingen zoals een uitnodiging.

Meer weten over de Projectors binnen Human Design? Lees dan de uitgebreide blog hier!


Reflectors

Een reflector herken je heel makkelijk, alle 9 centers zijn namelijk wit!


Ook de reflectors behoren, net als de projectors, tot de niet-energietype. Wat dus betekent dat ze hier niet zijn om energie te maken.

De grootste taak van een reflector is ons laten zien, hoe wij het als samenleving doen. Ze zijn als het ware een spiegel voor de maatschappij en kunnen ons laten zien wat wel en niet werkt.

Omdat al je centers open zijn, ben je ongelofelijk gevoelig voor invloeden en conditionering van buitenaf. Dit is naast je grootste beperking, ook meteen je grootste kracht en wijsheid. Doordat je helemaal open bent, kan jij je ongelofelijk goed verplaatsen in iemand, je wordt bijna de ander. Jij voelt alles wat de ander voelt, maar dan nog sterker. Hierdoor ben je de perfecte spiegel voor de ander en voor de samenleving.

Wanneer jij jezelf compleet accepteert zoals je bent en het idee loslaat van ‘wie je zou moeten zijn’, ben je de meest wijze bron van wijsheid voor de samenleving. Jij kan ons laten zien hoe we het doen als mens en als maatschappij.

Voor een reflector is het belangrijk om tijd alleen te besteden, om alle energieën en conditioneringen van de omgeving los te laten. De natuurlijke staat van een reflector is rustig, kalm en beheerst. Alle andere gevoelens en emoties, zijn een reflectie van wat er in de omgeving afspeelt.

Strategie

De strategie voor reflector is: wachten op een volledige maancyclus voor belangrijke beslissingen. Ja, dat betekent dat je 28 dagen moet wachten voordat je een belangrijke beslissing kan maken.

Not-self

Teleurstelling is de not-self van een reflector. Het leven is niet meer spannend en te voorspelbaar voor je.

Signature

Door je open centra ben je een soort kameleon, je blend je in de omgeving in. Waardoor elke nieuwe situatie dus weer een nieuwe verrassing. Verrassing is daarom ook de signature van een reflector. Je weet eigenlijk nooit wat er gaat gebeuren, en dit is voor jou juist een goed ding.


Innerlijke autoriteit

Wanneer je weet wat jouw type is, is het tijd om te gaan kijken naar je autoriteit. Dit laat zien hoe jij het beste keuzes kan maken. Het is jouw innerlijke kompas die je op het juiste pad zet.

Human Design laat namelijk zien dat je keuzes niet maakt met je mind. Ook al is dit wel wat je waarschijnlijk altijd doet. Vaak word je aangeleerd om goed na te denken over een keuze. Constant analyseren, voor- en nadelen opschrijven, twijfelen en nog meer denken.

De mind is ontworpen om informatie te verwerken, niet om beslissingen te maken. Wanneer je met je mind een keuze maakt, maak je die niet op basis van wie je écht bent, maar op basis van alle conditioneringen die hier zijn opgeslagen. Alle twijfels, onzekerheden, angsten en verwachtingen van je omgeving worden meegenomen in het besluitproces als je met je mind keuzes maakt.

Dit gaat natuurlijk tegen jarenlange conditionering in, want ons wordt altijd geleerd om ‘goed na te denken over keuzes en beslissingen’. Maar dat is niet wat je wilt doen.

Volgens Human Design maak je keuzes op basis van je autoriteit en je autoriteit wordt bepaald door welke centers je gedefinieerd hebt in je chart. Wanneer je goed luistert naar je autoriteit, is dit je innerlijke kompas die je helpt te navigeren door het leven.

Er zijn 7 verschillende autoriteiten.

Emotionele autoriteit

Als je solar plexus gedefinieerd is heb je áltijd een emotionele autoriteit.

Een emotionele autoriteit betekent dat je nooit in het moment een keuze wilt maken. Je hebt namelijk een emotionele golf waar je rekening mee mag houden.

Je emoties gaan als een golf. Van hoge pieken naar diepe dalen. De keuzes die je in het moment maakt zijn altijd gebaseerd op de emotie die je in dat moment voelt. Later kan je hier spijt van krijgen. Daarom wil je nooit in het moment een keuze maken. Je wilt pas een keuze maken als er emotionele helderheid is.

Neem dus ook alle tijd die je nodig hebt om een keuze te maken en laat je niet pushen in het maken van een keuze,

Sacrale autoriteit

Als je solar plexus niet gedefinieerd is, maar je sacraal wel heb je een sacraal autoriteit. Alleen (manifesting) generators kunnen een sacrale autoriteit hebben.

Met een sacrale autoriteit kan je in het moment de keuze maken op basis van je onderbuik. Je reactie in het moment is altijd te vertrouwen als je bent afgestemd op je sacraal center. Daarom is het dus heel belangrijk om te leren vertrouwen op dit center

Milt autoriteit

Als je solar plexus en sacraal wit zijn maar je milt is gedefinieerd, heb je een milt autoriteit.

Met een milt autoriteit ben je gemaakt om spontaan te zijn. Je kan in het moment beslissen of je iets wel of niet gaat doen. Dit doe je door goed te luisteren naar je intuïtie. Leren luisteren naar je spontane, instinctieve en intuïtieve reactie. Dit is een zachte stem, dus het is belangrijk om goed op te letten. Je zal merken dat je mind het heel snel gaat overschreeuwen, daarom is bewustzijn heel belangrijk.

Ego autoriteit

Wanneer de solar plexus, sacraal en milt wit zijn en je ego gekleurd, heb je een ego autoriteit.

Met deze autoriteit maak je beslissingen op basis van wat JIJ wilt. Je doet de dingen die jou dichter bij je verlangens, doelen en dromen gaan brengen. Dit kan je zien als het volgen van je hartsverlangen. Waar jij je tot aangetrokken voelt, is wat jij mag doen.

Self-projected autoriteit

Wanneer de solar plexus, sacraal, milt en ego wit zijn en je G is gekleurd, dan heb je een G autoriteit.

Met een self projected autoriteit is het belangrijk om te luisteren naar wat je zegt. Niet zo zeer naar wat je zegt, maar naar de tone of voice. Je maakt beslissingen op basis van wat jou het meeste als jezelf laat voelen, op basis van dingen die jou plezier en blijdschap brengen.

Daarom mag je jezelf ook de vraag stellen: ‘word ik hier blij van?’.

Het bespreken van je keuze met een ander kan ook helpen. Niet om hen om advies te vragen maar om jezelf te horen praten.

Mentale autoriteit

Wanneer alles onder het keel center wit is, dan heb je een mentale autoriteit.

Een mentale autoriteit betekent NIET dat je keuzes maakt op basis van je mind. Je kan je mind gebruiken om alle informatie te verzamelen die je nodig hebt. Om vervolgens te voelen welke beslissing het beste voor je voelt.

Het is belangrijk om jezelf wat extra tijd te gunnen als je een keuze moet maken. En je kan je beslissing met mensen bespreken. Niet om te horen wat zij er van vinden, maar om je eigen gedachten over de beslissing te kunnen horen en dan voelen hoe het voelt.

Geen autoriteit / Lunar autoriteit

99% Van de bevolking, heeft twee of meerdere centers gedefinieerd wat betekent dat zij een innerlijke autoriteit hebben. Deze centers zijn een soort anker voor hen in een wilde oceaan van conditioneringen en invloeden van buitenaf. Dit anker is iets wat ze kunnen zien als hun waarheid waar ze altijd op kunnen vertrouwen.

Maar als reflector heb je niet zo’n anker. Je hebt niet iets waar je consistent op kan vertrouwen als jouw waarheid. Daarom is de strategie van een reflector wachten op een hele maancyclus voor het maken van een beslissing.

In 28 dagen gaat de maan namelijk langs alle poorten in je design en ervaar je verschillende perspectieven. Tijdens die 28 dagen ontdek je verschillende kanten van jezelf. Door het wachten ontstaat er duidelijkheid. Dit hoeft natuurlijk niet met álle dingen. Maar bij dingen die echt belangrijk voor je zijn, is dit wel heel belangrijk om te doen.


Aan de slag met jouw Human Design experiment

Human Design kan best overweldigend zijn zoals je ziet, er is ongelofelijk veel uit te halen. Online is er veel te vinden en je kan jezelf al snel verliezen in de rabit hole van informatie. Wat vaak alleen maar resulteert in een gevoel van overwhelm, niet wetende waar je nou precies kan beginnen en hoe je er praktisch mee aan de slag kan.


Om je op weg te helpen in je Human Design experiment, heb ik een persoonlijke handleiding. Een PDF boek waarin jouw hele design van A-Z wordt uitgewerkt. Jouw persoonlijke handleiding waarin je ontdekt wie je bent, wat jou uniek maakt en hoe je een leven kan creëren op jouw voorwaarden (+/- 200 pagina's). Je kan daar hier meer over vinden. 

 

Over de schrijver
Dolores
Door

Dolores

op 27 Jan 2022

Dag Nikke helaas zit er geen link onder 'hier': Meer weten over de manifesting generator binnen Human Design? Lees dan de uitgebreide blog hier!wat een super site verder! heel duidelijk! net iemand heel blij gemaakt die niet wist dat ze een projector was en heb haar eea gemaild.

Diane
Door

Diane

op 29 Aug 2022

hello nikki ik wil graag een basis reading maar wat zijn de kosten?

Tamara
Door

Tamara

op 03 Sep 2023

Hoi Nikki, jammer dat je de behoefte hebt om Ra (Alan) af te kraken in je tekst. Ra is overigens niet de "ontdekker", maar de bedenker van dit prachtige systeem dat jij nu vol enthousiasme (en helaas misvattingen) loopt te verkondigen. Jammer.

Sabina
Door

Sabina

op 16 Nov 2023

Een vraagje: Wat nou als je niet weet hoe laat je geboren bent? Of niet weet wanneer je geboren bent, zijn daar dan ook methodieken voor?

Reactie plaatsen

Ontvang gratis De Complete Human Design Guide

De Complete Human Design Guide Ebook