Human Design en sport
Human Design en sport

Human Design kan je prima inzicht geven in wat voor vorm van beweging goed voor je is. Nou ben ik zelf wel van mening dat sporten en beweging voor iedereen belangrijk is, alleen de vorm kan anders zijn. Voor de een is het bijvoorbeeld belangrijk om veel intensief te sporten, voor de ander kunnen rustige vormen van sport weer beter werken. 


Zelf heb ik mijn hele leven al sport gedaan. Toen ik jong was heel veel geprobeerd.

Vervolgens jaaaaren gevoetbald. Daarna veel krachttraining. Powerlift wedstrijden. 

En nu surf ik bijna iedere dag, ga ik naar de gym 2-3x per week en doe ik 2x per week Muay Thai. 

 

Vanuit mijn Design kan ik dit echt goed verklaren. Zal die inzichten eens met je delen met daarbij ook wat uitleg zodat jij het ook kan toepassen voor jouw design. 

 

Human Design generator  

Allereerst ben ik een generator en heb ik toegang tot een bron van energie. Voor mij belangrijk dat ik die energie wel op maak zodat ik moe maar voldaan naar bed ga. Ik merk een gigantisch verschil in mijn slaapkwaliteit wanneer ik wel en niet sport (die meet ik met mijn Oura ring). 

 

Voor (manifesting) generators kan beweging heel goed zijn om de energie een uitlaat klep te geven. Zo blijft het niet in je lichaam zitten. Merk je dat je moeite hebt met slapen, dan zou het zomaar eens kunnen zijn dat je meer mag gaan bewegen. 

 

Voor projectors en manifestors werkt dit net anders. Belangrijk voor hen om goed naar hun lichaam te luisteren. 

 

Manifestors kunnen het ene moment heel goed gaan op intensieve work-out, terwijl ze andere dagen al genoeg hebben aan wandelen. Zij mogen gewoon meegaan met de flow en doen wat goed voelt.

 

Projectors is het belangrijk dat ze weten wanneer genoeg, genoeg is. Te veel beweging en het constant overdoen is helemaal niet gezond, vooral niet op de lange termijn. 

 

Mijn 39-55 en 28-38 kanaal 

Mijn wortel center is gedefinieerd met het 39-55 kanaal en het 28-38 kanaal. De verbinding van het wortel naar het milt center maakt dat ik het goed doe met intense varianten van sport, om zo de druk en stress te verlichten. Dus als je hier zelf een kanaal gedefinieerd hebt is het voor jou ook belangrijk om regelmatig te bewegen en je lichaam echt uit te dagen met bijvoorbeeld een HIIT work-out, hardlopen, boxen. 

 

De verbinding naar het solar plexus maakt dat beweging voor mij belangrijk is om emoties te verwerken. Dit hoeven niet per se extreme vormen van beweging te zijn, daar kan dansen al goed bij werken. Maar ook dingen als schrijven en muziek zijn goed om de emotionele energie los te laten. 

 

Fun fact: ik kan heel goed het 28-38 kanaal herkennen in het leren surfen. Het was echt een grote uitdaging in het begin en het heeft mij weken gekost om eindelijk consistent golven te kunnen pakken. Maar ik bleef wel doorzetten, omdat ik wist dat dit de moeite waard zou zijn. Zodra ik iets vind wat de moeite waard is om voor te vechten, dan ga ik er ook echt voor. 

 

Poort 5  

Ik heb poort 5 gedefinieerd wat maakt dat ik heel goed ga op routines. Zodra iets voor mij een gewoonte is dan doe ik dat, no matter what. Dat herken ik van de tijd dat ik nog naar de sportschool ging, voor mij was dit echt een non-negotiable.  Toen ging ik ook iedere dag, dus het was voor mij makkelijk om dat te doen. 

 

Nu ga ik niet iedere dag en hangt het af van wanneer ik surf. Hierdoor merk ik dat ik het soms lastiger vind om consistent 2-3x per week te gaan. Omdat het dus niet een vaste routine is. Als het voor mij echt belangrijk zou zijn, zou ik ervoor kiezen om het een vaste routine te maken. Maar omdat ik nu veel surf en de sportschool waar ik woon niet heel chill is, kies ik nu voor surfen en Muay Thai. De gym is een leuke extra voor als er geen golven zijn. 

Gedefinieerd wortel center 

Sport is voor mij dus echt extreem belangrijk. Rust dagen zijn moeilijk voor mij, omdat ik het liefst iedere dag in beweging ben. Neem dan ook bijna nooit rust dagen. Pas wanneer ik voel dat mijn lichaam het écht nodig heeft. Zelfs dan zal ik altijd nog iets doen als wandelen of yoga. 

 

Het grappige is dat ik nu met 2 vriendinnen ben die beide het wortel center ongedefinieerd hebben. Voor hen is extreme vormen van beweging veel minder belangrijk. Zij doen het eigenlijk zelfs beter met lichte vormen van beweging, low intensity, yoga, etc. 

 

Toen ik dit aan hen vertelde zei een ook ‘dit is wat ik altijd zeg tegen mensen, ik voel dat ik sport niet nodig heb. Ik doe het wel omdat het goed is, maar ik heb het niet nodig’. 

 

Ik ben dan nu ook altijd degene die toch nog even gaat surfen of naar de gym gaat na het werken. Kan echt heel slecht de hele dag thuis zitten. Wanneer ik dit niet zou doen en mee ga in hun ritme, zou ik me echt veel minder chill voelen, veel onrustiger en zou mijn slaap achteruit gaan. 

 

Beweging is voor mij echt belangrijk om de energie door mijn lichaam te bewegen en mijn zenuwstelsel te reguleren.

 

Maar heb je nou, net als mijn vriendinnen, een ongedefinieerd wortel center. Dan doe je het waarschijnlijk beter met andere vormen van sport. Je hebt met dit center ongedefinieerd namelijk niet altijd toegang tot de adrenaline druk van dit center. Meer relaxte vormen van sport, zoals wandelen en yoga kunnen goed zijn. Omdat dit je wel helpt om de energie die je van je omgeving hebt opgepikt te ontladen. 

 


Dit soort inzichten in mijn Design vind ik mega waardevol, omdat ik ook regelmatig te horen krijg ‘je doet wel een beetje te veel he’. Nee. Juist niet. Ik heb dit nodig om mij goed te voelen. En jij hebt misschien weer iets anders nodig. Want ook niet voor iedereen is zo veel beweging goed. Dat ligt dus ook aan jouw design. 


Persoonlijke Human Design handleiding

Wil je zelf aan de slag met Human Design? Dan is de persoonlijke handleiding een mooie stap. Een handleiding waarin jouw hele design wordt uitgewerkt, jouw persoonlijke handleiding waarin je ontdekt wie je bent, wat jou uniek maakt en hoe je een leven kan creëren op jouw voorwaarden. Niet langer doen wat moet, hoort of wat anderen van je verwachten, maar datgene wat jou de meest voldoening, rust, +/- 200 pagina's). Hier vind je meer informatie over de handleiding.

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Ontvang gratis De Complete Human Design Guide

De Complete Human Design Guide Ebook