De 4 energietypes in Human Design
De 4 energietypes in Human Design

Binnen Human Design zijn er 4 energietypes.

Energietype laat zien hoe je aura werkt en hoe je energie uitwisselt. Ieder energietype heeft een ander aura en dus een specifieke manier om hun energie te gebruiken.

Als je dit vanuit alignement doet, ervaar je meer flow en minder weerstand in je leven. De dingen die je doet, lijken bijna moeiteloos te gaan. Leef je niet in alignement, kost alles meer tijd, moeite en energie én levert het je minder op.

Ieder energietype heeft ook een andere rol, deze leg ik vaak uit aan de hand van het bouwen van een villa.

Stel je voor dat er een heel groot, leeg stuk land is. Een stuk land met eindeloos veel mogelijkheden en potentieel. Op dat land is nu nog helemaal niks.

De manifestor

Hier komt de manifestor om de hoek kijken. Manifestors zijn het enige type wat hier is om te initiëren. Hun rol is om ons als collectief nieuwe richtingen in te brengen. Het zijn de visionairs, mensen die een movement creëren.

Zij zien dit stuk land en voelen een urge om daar een villa te bouwen. Op basis van die urge kunnen zij initiëren.

Maar, manifestors zijn hier niet om al het werk zelf te doen. Ze zijn hier om dingen te initiëren en om de mensen te verzamelen die nodig zijn om hun idee in werkelijkheid te brengen.

Dat brengt ons dan ook bij de (manifesting) generators

De (manifesting) generator

Het is goed om hier even te benoemen dat ik (manifesting) generators die als één energietype met belangrijke verschillen.

Sommige mensen zien de manifesting generator als 5e energietype. Maar energietype wordt gebaseerd op aura en beide hebben hetzelfde aura, daarom kies ik ervoor om het te zien als een type.

(Manifesting) generators zijn echt de werkers en doeners van de samenleving. Ze hebben een passie om te werken en zijn graag bezig. Betekent niet dat ze maar moeten werken om te werken. Nee, belangrijk om te ontdekken wat je echt wilt doen, waar je diep gelukkig van word en energie van krijgt.

(Manifesting) generators zijn hier niet om te initiëren, maar om te reageren. Zij horen de manifestors zeggen ‘ik wil hier een villa bouwen’, vervolgens reageren zij daarop,  ‘waauw, ja dat zou echt heel tof zijn, hier heb ik energie voor, hier word ik echt enthousiast van’.

Vervolgens gaan zij aan de slag met het bouwen van de villa.

Het verschil hier tussen manifesting generators en generators zit in hoe ze het bouwen aanpakken.

Een generator zal meer één ding doen en daar in een staps-gewijs-proces steeds beter in worden. Dus de ene generator zal bezig zijn met het bouwen van de muren, een andere met het zwembad en weer een ander zal vooral met de inrichting bezig zijn.

Een manifesting generator heeft vaak meer verschillende interesses en dingen die ze doen. Dus die zal bijvoorbeeld én de muren bouwen, én het zwembad aanleggen én de inrichting doen. Het zijn de multi-passionates en vinden vaak veel verschillende dingen leuk. Ze kunnen heel snel werken, wat er soms voor kan zorgen dat ze stappen overslaan en weer een stukje terug moeten. Maar uiteindelijk met als doel juist om een snellere manier van dingen doen te vinden.

De projectors

Dan komen we bij de projectors, zij zijn niet hier om het fysieke werk te doen. Maar juist om te gidsen, leiden en sturen.

Projectors zorgen ervoor dat de energie van de anderen in goede banen wordt geleiden. Zij zien hoe dingen beter, sneller en efficiënter kunnen. Als een vogel in de boom overzien zij het grotere geheel en zien zij waar dingen niet goed gaan en wat anders kan.

De energie van de projector is vooral gericht op de ander, waardoor zij in staat zijn om anderen heel goed te begeleiden door het stellen van de juiste vragen.

In het bouwen van de villa zijn zij degene die het overzicht kunnen houden en die precies doorhebben waar dingen beter, sneller en efficiënter kunnen. De anderen zullen de projector opzoeken voor haar begeleiding, inzicht en wijsheid.

Projectors zijn dus zelf niet perse hands-on aan de slag, ze zijn ook niet gemaakt voor het typische 9-5 werk leven.

De reflectors

En als laatste hebben we de reflector. Zij zullen in het midden van de groep staan om ons te laten zien hoe het werkelijk gaat.

Aan het oppervlakte lijkt alles misschien goed te gaan, maar wat speelt er echt? Hoe zit het nou echt met de emotionele-, fysieke- en psychische gezondheid van de community.

Reflectors zullen ook niet het fysieke werk doen en helpen met het bouwen van de villa. Maar ze zijn ongelofelijk belangrijke spiegels voor de rest van de community

Hoe nu verder

Aan de hand van dit metafoor zie je dus dat iedereen een andere unieke rol heeft. We zijn allemaal anders, werken allemaal anders en hebben zo ook behoefte aan andere dingen.

In mijn ogen is het beste wat je voor jezelf kan doen ontdekken wie je bent en hoe jouw unieke energie werkt. We leven nou eenmaal in een samenleving waarin verwacht wordt dat we allemaal hetzelfde werken, maar dit is simpelweg niet zo.

Ga op onderzoek uit, leer jezelf kennen, ontdek wat jou uniek maakt want dit gaat ervoor zorgen dat je een leven kan creëren op jouw voorwaarden.

Jouw persoonlijke handleiding

Human Design is een fantastische tool die je kan gebruiken om te ontdekken wie je bent, wat jou uniek maakt en hoe je een leven kan creëren op jouw voorwaarden. Het is de handleiding waar we allemaal weleens behoefte aan hebben.

In de persoonlijke handleiding wordt jouw hele design van A-Z uitgewerkt, hier vind je daar meer informatie over.Over de schrijver
Reactie plaatsen

Ontvang gratis De Complete Human Design Guide

De Complete Human Design Guide Ebook