Poorten in het wortel center
Poorten in het wortel center

In Human Design zijn 64 poorten, iedere poort is een bepaalde karaktereigenschap. Ik heb hier een uitgebreide blog over wat de 64 poorten en 36 kanalen precies zijn.

In deze blog gaan we kijken naar de poorten in het wortel center. Het wortel center is het center voor fysieke druk, drive en ambitie. In deze blog vind je meer informatie over het wortel center.


Poort 58: Vreugdevol

Wortel naar milt
Kanaal: 58-18 Oordeel
Circuitry: Collectief, logic
Projector energie

In deze poort zit de druk om meer plezier, vreugde en welzijn te brengen. Een druk om de maatschappij weg te houden bij alles wat niet voor meer plezier, vitaliteit, welzijn en gezondheid zorgt. Je weet wanneer een bepaald patroon ongezond is of niet klopt en hier richt je vervolgens je energie op. Om zo alles te corrigeren wat de maatschappij ervan weerhoudt gezondheid en welzijn te ervaren. Je levert vaak de energie die nodig is om mensen die ergens over praten, in actie te zetten en om er iets mee te gaan doen. Onbewust oefen je druk op hen uit. Maar ook jouw kijk op de wereld kan mensen aanzetten om aan zichzelf te werken, voor een beter welzijn of gezondheid.

Poort 38: De strijder

Wortel naar milt
Kanaal: 38-28 strijder
Circuitry: Individueel, knowing
Projector energie

Deze poort oefent druk uit om de waarde van het leven te vinden, om te ontdekken wat het waard is om voor te vechten. Het zoekt een doel in het leven en pusht je vooruit om je purpose te vinden. Hiervoor gebruikt het de adrenaline in het wortel center. Deze energie komt op voor iets dat het waard is om voor te vechten. Wanneer iets betekenisvol is, heb je veel drive en vastberadenheid. Door dit te doen breng je verandering in de wereld. Met deze poort kan je goed omgaan met lastige situaties, je houdt ervan om problemen aan te pakken en om een oplossing te vinden. Je straalt een onafhankelijkheid uit, bent eigenwijs en kan niet tegen onrecht. Daarom komt je ook graag op voor mensen die dat zelf niet kunnen.

Poort 54: Ambitie

Wortel naar milt  
Kanaal: 54-32 Transformatie
Circuitry: Tribal, ego
Projector energie

Dit is de poort van ambitie. Hier zit de drive om voor jezelf te zorgen, om geld te verdienen en om succesvol te zijn. Het zal hard werken om dromen te vervullen en om erkend te worden. Wanneer je dromen erkend en gesupport worden, zijn de mogelijkheden onbeperkt. Met de ambitie komt een drive om voorbij alle grenzen te gaan. Om op zowel sociaal, als materieel en spiritueel vlak te slagen. Het kan zijn dat je soms meer op je neemt dan je aankan. Je wilt niets liever dan op je eigen benen staan en geniet van je hele persoonlijke ontwikkelingsproces. Met deze poort heb je de mogelijkheid om tegen alle verwachtingen in te gaan.

Poort 53: Begin

Wortel naar sacraal
Kanaal: 53-42 Rijping
Circuitry: Collectief, abstract
Generator energie

Dit is een energie van nieuwe dingen beginnen. Je bent iemand die gemaakt is om veel nieuwe dingen te beginnen. Er is een druk om een nieuwe cyclus te starten en energie om iets nieuws te brengen. Je bent iemand die de bal kan laten rollen. Waarschijnlijk ben je al in heel veel boeken begonnen, zonder deze uit te lezen. Of ben je een project gestart wat halverwege op pauze ging. Of een lijst aan klusjes die je nog moet doen maar die nooit voorbij de planningsfase komen. Dit is jouw manier van doen, en er is niks mis mee. Als je geforceerd wordt om iets af te maken, is dat een lang en moeizaam proces. Maar wanneer je reageert op dingen, ga je de juiste dingen beginnen waardoor je ook de mensen gaat aantrekken die nodig zijn om het af te maken. Deze energie werkt het best om dingen te beginnen, niet om ergens midden in te komen om dit af te ronden.

Poort 60: Beperking

Wortel naar sacraal  
Kanaal: 60-3 Mutatie
Circuitry: Individueel, knowing
Generator energie

In deze poort zit de druk om te groeien en mensen met deze energie willen graag iets veranderen en persoonlijke groei ervaren. Deze energie brengt verandering en nieuwe innovatieve dingen. Met deze poort ben je afgestemd op beperkingen, je voelt welke dingen je tegenhouden in je ontwikkeling. Het is belangrijk om die beperkingen te accepteren, te vertrouwen op jezelf en te focussen op wat je wel kan doen. Focussen op de dingen die wel werken en niet op de dingen die niet werken of buiten je bereik liggen.

Poort 52: Stilte

Wortel naar sacraal  
Kanaal: 52-9 concentratie
Circuitry: Collectief, logic
Generator energie

Hier zit het potentieel om stil te zitten in concentratie voor een langere periode. Dit is een erg creatieve energie, een die je in staat stelt om op je doel te concentreren, je blik vast te houden, stil te wachten tot het juiste moment en dan pas actie te ondernemen. Terwijl de hele wereld om je heen gek wordt, kan jij stil blijven en iedereen eraan herinneren dat ook dit voorbij zal gaan. Je laat je niet zo makkelijk gek maken en kan ook anderen helpen om weer te gronden. Je overziet het grotere geheel en kan het overzicht bewaren.

Poort 19: Behoefte

Wortel naar solar plexus  
Kanaal:19-49 Synthese
Circuitry: Tribal, ego
Projector energie

Met deze poort voel je aan wat mensen nodig hebben en heb je de drive om ze daar ook in te voorzien. Het gaat hier vooral om de basisbehoefte zoals eten, onderdak en spirit. Je kan aanvoelen wat iemand nodig heeft, voor zij dat zelf doorhebben. Wel kan je moeite hebben met het onderscheiden van je eigen behoefte ten opzichte van de behoefte van een ander. Wat er ook voor kan zorgen dat je eigenlijk constant aan het geven bent. Belangrijk dus om ook stil te staan bij je eigen behoefte. Anders kan het er op een gegeven moment voor zorgen, dat je het gevoel krijgt dat niemand om je geeft.

Poort 39: Provoceren

Wortel naar solar plexus
Kanaal: 39-55 emoting, humeurigheid
Circuitry: Individueel, knowing
Projector energie

Deze poort probeert een emotionele reactie te provoceren en om anderen te provoceren naar bewustzijn, spirit en overvloed. Soms hebben we dit namelijk nodig als we diepe emotionele verandering willen creëren. Jij bent echt degene die mensen op hun eigen bullshit durft te wijzen. De energie van deze poort is hier om ons voorbij tekort te brengen, het idee dat er niet genoeg is. Om ons weer terug te krijgen in verbinding met spirit, bewustzijn en overvloed. Jouw provoceren kan anderen ongemakkelijk maken en ze dwingen om verder te kijken dan de onmiddellijke verschijning van dingen. Of om juist dieper in zichzelf te kijken. Uiteindelijk helpt iemand dit om dichterbij zijn eigen emotionele en spirituele bewustzijn te komen.

Poort 41

Wortel naar solar plexus
Kanaal: 41-30 erkenning
Circuitry: Collectief, abstract  
Projector energie

Mensen met deze poort zijn de grote dagdromers van de wereld. Hier hebben we een initiërende en hongerige energie, een honger voor nieuwe ervaringen. Vaak zijn mensen met deze poort heel creatief en visueel, vol met ideeën en fantasieën.  Je hebt een rijke verbeeldingskracht, die kan leiden tot allerlei ervaringen. Belangrijk wel om het verschil tussen werkelijkheid en fantasie te kennen. Deze poort stuurt je naar het vervullen van je verlangen en het behalen van je bestemming. Voor jou is niks te gek en alles is mogelijk in je fantasie.

Hoe nu verder?

Wil je weten wat dit allemaal precies voor jou betekent? In de persoonlijke handleiding vind je een uitgebreide beschrijving van al jouw poorten en kanalen. Maar ook van je energietype, not-self, signature, strategie, autoriteit, gedefinieerde centers, ongedefinieerde centers, profiel, variabelen en definitie.

In de handleiding ontdek je wie je bent, wat jou uniek maakt en hoe je een leven kan creëren op jouw voorwaarden. Hier vind je meer informatie over de handleiding.


Over de schrijver
Reactie plaatsen

Ontvang gratis De Complete Human Design Guide

De Complete Human Design Guide Ebook